Производител Pioneer

Pioneer Logo

Централата на Pioneer в Германия

През далечната 1937 г, в навечерието на Втората Светова война, основателят на Pioneer Нозому Мацумото създава и представя за първи път на японскя пазар, динамичен говорител. След дългогодишна работа, трудът и страстта, които Нозому влага при разработката на продукта са възнаградени. Динамичният говорител A-8 е предшественик на всички Pioneer продукти и поставя марката на една сцена със световните гиганти в аудио индустрията.

Година по-късно, Нозому отваря малка работилница за ремонт на радиоприемници и говорители с името Fukuin Electric Works. След края на опустошителната Втора Световна война, компанията е инкорпорирана под името Fukuin Electric Works Limited и започва засилено производство на говорители с марката Pioneer.

През 1953 г, на японския пазар се появява нов продукт с марката - динамичният Hi-Fi говорител PE-8 се превръща в хит и се конкурира по качесто на звука и визията, с продукти на световно признати производители.

60-те години на миналия век са решаващи за бъдещото развитието на компанията. Fukuin Electric Works Limited възприема името на бранда и е вече познат като Pioneer Corporation. С неугасващ стремеж към по-добър звук, инжинерите на Pioneer разработват първата в света отделена (separate) стерео система, чиито десни и леви говорители остават отделени от основното тяло на системата и по този начин намаляват до минимум нежеланият резонанс. В средата на десетилетието, филиали на Pioneer отварят врати в Съединените Американски Щати и Европа.

В този период, Pioneer започва разработката на слушалки, които да възпроизвеждат оригинален и ясен звук. През 1975 г. компаният пуска на пазара професионалните слушалки Monitor 10, които бързо получават признанието на аудио експерти и се превръщат в предпочитани слушалки за работа в студио.

Светкавичното развитие на автомобилната индустрия през 70-те години проправя нова ниша за Pioneer. През 1975г. компанията представя първия в света автомобилен плейър със сменяем (падащ) панел, който предлага превъзходно възпроизвеждане на звука. Така корпорацията се превръща във водещ производител на аудио устройства за автомобила.

Освен всичко това, Pioneer е широко известена с работата и технологичните иновации в сферата на потребителската електроника. В края на 70-те години вниманието на компанията се фокусира върху лазерно-оптичния видео диск. Така се появява оптичният видео диск плейър, употребяван главно в индустриалния сектор. Паралелно с това върви и разработката на модел съобразен с нуждите на крайния потребител. През 1980 г. на американския пазар е представен LD (laser disc) плейър за домашна употреба, а година по-късно и първият в света професионален плейър от същия модел.

Стремглавият напредък в науката и технологиите пред 80-те години дава възможност на Pioneer да се обособи като иноватор и образец за качество в аудио индустрията. Нов модел отворен тип слушалки Master-1G залива пазара и отново предоставя качестено звукоизвличане. Изключително популярна сред младото градско поколение, става компактната аудио система “Private”. Първият в света CD/LD плейър се появява в същия период и Pioneer започва масово производство поради голямото търсене. Аудио и видео продуктите на марката жънат успех след успех. В средата на десетилетието, Pioneer завършва работа по монитори за проектиране (40 инча) с изключително качество на видеото.

С навлизането на компактния диск (CD) Pioneer подема производството на CD плейъри и софтуер, а през 1984г. аудио и автомобилната индустрия са революционализирани, с появата на първия в света CD плейър за кола.

Компанията отбелязва началото на последното десетилетие на века с първата с света GPS навигационна система за автомобил. Няколко години по-късно Pioneer представя първият плейър съвместим с DVD/LD/CD, което ознаменува началото на DVD ерата. През 1997г. Pioneer прави нова стъпка в развитието си и предлага на публиката първия в света 50 инчов плазмен екран с висока резолюция. В навечерието на новия век, поредния иновативен продукт е на разположение на любителите на марката – първият в света DVD рекордер.

Инерцията на бързия технологичен напредък започнал през 90-те години се запазва и през новия век. Pioneer остава в крак с времето и през 2006 г. пуска първият в света 50 инчов HD плазмен монитор. В следващите години компанията запазва положението си на гигант в аудио и видео индустрията и пуска на пазара Blue-ray диск плейър, безжичен преносим BD/DVD/CD драйвър за записване, нови модели аудио системи за дома, шумоподтискащи in-ear слушалки и т.н.

През дългата си история Pioneer се специализира в производството на системи за автомобилно аудио и навигация, домашни аудио и видео системи, говорители, слушалки, и се превръща в лидер при разработката на DJ оборудване.