За микрофоните - накратко

Публикувано от Васи Дюлгерова

Едва ли сте посещавали концерт, клубно участие или дори домашно парти с караоке, на което да няма микрофони. Затова може да се каже, че те са незаменима необходимост за всеки повод, свързан с възпроизвеждането на звук.

Тези така любопитни устройства имат дълга история и широка употреба повече от 100 години. Тъй като са и сред най-новото попълнение в онлайн магазина на slushalki.bg, днес хвърляме малко повече светлина над тях и свойствата им.

История на микрофоните

Опитите за трансфер и усилване на звука датират десетилетия, дори векове назад в историята на човечеството – далеч преди изобретяването на микрофона във вида, в който го познаваме днес.

Името му идва от гръцкия език, в който “микро” има смисъла на “малък”, а “фон” – на “глас”. В най-общ смисъл микрофонът е устройство, чиято цел е преобразуване на звуковия сигнал в електрически. Разбира се, това е доста обширно понятие, затова и микрофоните днес имат различни приложения. Можем да ги намерим както в аудио-индустрията, така и в медицината, телефоните, радиото и телевизията.

Първият микрофон е изобретен от Алексадър Бел през 1876г. Да, същият този Александър Бел, който е известен и с конструирането на първия телефон – именно за него е предназначено и новото устройство. Прототипът не е особено практичен обаче, което довежда до иновацията на Томас Едисън – въглеродния микрофон. Той веднага замества вариантът на Бел и до 1970г. се използва активно в телефоните и радио предавателите. Този тип микрофони имат ограничена честотна ивица и предават музиката с далеч от задоволително качество.

Малко по-рано във времето, през 1931г., заветът на Бел, “Лаборатории Бел” постига прогрес в това отношение: динамичният микрофон. Именно негови варианти и иновативни модели се използват и до днес в комуникациите заради ниските нива на шум.

Принцип на работа на микрофона

Много голяма част от съвременните динамични микрофони действат по един и същи начин – на принципа на т.нар. електромагнитна индукция. В този случай звукът преминава през мембрана (диафрагма) и среща подвижна електрическа намотка (бобина), позиционирана в магнит, за да достигне до сърцевината на микрофона. Бобината превръща звука в електрически сигнал. Звукът е топъл и плътен.

Сред съвременните микрофони има и видове, които работят на кондензаторен и пиезоелектричен принцип, които са малко по-различни по улавяне и преобразуване на звука.

За да изпълни микрофона основната си функция обаче, обикновено трябва да е свързан по жичен или безжичен път към аудио усилвател. Така сигналът може да бъде усилен и записан на съответния носител.

microphone display
Видове микрофони

С годините за различните цели са изобретени различни видове микрофони.

Вече ви разказахме за динамичния микрофон, който най-често се използва при живи изяви. Освен него, трябва да ви запознаем още с кондензаторния тип микрофони – при него мембраната е далеч по-чувствителна на звука. На записа в последствие и при излъчване може да се чуе всяко трепване, тон или грешка. Затова и най-често можете да ги срещнете в звукозаписните студиа.

Други, не толкова популярни видове, са електретен микрофон – вид кондензаторен микрофон с външно поляризиране, въгленов микрофон - контактен преобразувател с различни видове честотни характеристики и шумове, лентов микрофон - при тях звукът трепти на проводник-лента в магнитно поле.

Струва си да споменем, че съществува още т.нар. кристален (пиезо) микрофон, който се използва за записване и предаване на звук от класически и традиционни музикални инструменти. Освен тях познаваме още и лазерни и водни микрофони.

Как да изберем микрофон според целите си?

Когато става въпрос за предаване на звука, всичко зависи от целите ви.

В случай, че микрофонът ще се използва за участия на живо – независимо в закрити или открити пространства, по-удачен избор за вас би бил динамичен микрофон. Динамичните микрофони преди всичко са щадящи откъм грешки, но в същото време предават динамиката безкомпромисно. Освен това, спадат в по-ниския ценови сегмент.

От друга страна, ако планирате записи в студио, добър избор за вас ще бъде кондензаторен микрофон.

Най-важните характеристики, които да проверите, си остават импеданса – съпротивлението на електрическия сигнал в микрофона и как това влияе на звука. За повечето озвучителни системи е от значение импедансът да е малък.

Друг, но не по-малък по значение въпрос, е каква е полярната характеристика на устройствто или иначе казано онзи фактор, който определя как микрофонът улавя звука, идващ от различни посоки.