Как да изберем микрофон за стрийминг?

Публикувано от Василка Дюлгерова

В днешно време да говорим за стрийминг значи да говорим за техника – и то не само в същинския смисъл на думата. Стриймърите застават пред камера и е тяхна роля да заладеят сърцата на зрителите си – да събудят техния интерес и да ги накарат да останат до края на излъчването. 

А нещата, които зрителят днес търси, са няколко: интересна тематика, добра картина и разбира се: добър звук. Фокусираме се върху няколко модела, които ще ви го дадат: независимо дали сте дългогодишен ветеран в стрийминга или пък начинаещ, амбициран стриймър.

Попитахме няколко стриймъри за това какво търсят в един микрофон, преди да го изберат за своите занимания. Отговорите бяха почти еднозначни: качество на звука, здравина и разбира се, добра цена. Съобразени с това, долуописаните модели са: здрави, изключително качествени и подходящи за стрийминг и с добро съотношение между цена и качество.

Започваме с…

Screenshot 2020 08 14 at 21.14.52

Audio-Technica AT 2020

В последните месеци и дори години от излизането си, AT 2020 е завладял много сърца – на стриймъри, активно работещи професионалисти с постоянни видеоразговори и дори от музиканти в домашни и студийни условия. Истината е, че рядко се намира микрофон, който да бъде универсален за всички тези дейности, но AT 2020 намира златната среда – включително в съотношение цена:качество.

Микрофонът е кондензаторен, произведен в Япония. Има честотен диапазон от 20 Hz – 20 KHz. Като всеки кондензаторен микрофон, и AT 2020 има изключително добра чувствителност. Импедансът му достига до 100 Ohm, а като за микрофон е относително лек – тежи само 345г., като олекотената мембрана спомага за това, както и за улавянето на всеки тон и звук.

Най-хубавото: идва със стойка и калъф за съхранение. Буквално сте готови да разопаковате и да започнете да записвате! 

“Чува се страхотно, не използвам допълнителни софтуери и идва с много удобна стойка за бюро. Доста стабилен и металната част защитава изключително добре в случай на падане. Звукът е чист, ясен, дори без филтър както на Discord, така и при директен стрийм и на звукозаписна програма от  операционната система.”

ChrisiaDraws

Screenshot 2020 08 18 at 12.07.35

Audio-Technica ATR 2100

Изглежда като вокален микрофон, но го препоръчвате за стрийминг?! Точно това може да са първите ви мисли, когато видите Audio-Technika ATR 2100. И би било разбираемо.

Микрофонът има класическата визия на микрофоните, най-често използвани от артисти по участия, но в действителност се доказва като изключително добър избор и за стрийминг професионалистите. 

Самите му създатели, Audio-Technica, казват за него, че е направен, за да ви пренесе на сцената, студиото и дори още по-далеч (макар че единственото, което можем да си представим по-далеч, е концерт на стадион). 

Ако оставим настрана солидната конструкция, която обещава дълги години издръжливост при различни условия, има няколко неща, с които АTR 2100 блести.

Специфично при него е, че има опция както за USB, така и за аналогово включване чрез XLR жак. Това го прави функционален за стрийминг, защото с USB порта го връзвате към компютъра и правите дигитални чудеса със звука. Нещо повече – съвместим е както с Windows, така и с Mac.

Едновременно с това, XLR входът ви дава опцията да го включите към саунд система и да го преобразите на микрофон за живи изпълнения. Иначе казано: подкастове, концерти, акустични изяви – ATR 2100 ще ви съпътства наявсякъде и ще ви помогне да блеснете. В допълнение – не се налага да си търсите кабели за целта – в комплекта на микрофона са включвени както USB, така и XLR кабел.

Откъм технически характеристики ATR 2100 e тип динамичен микрофон с диапазон 50 – 15, 000 Hz и тегло 268г. Идва в комплект с удобна поставка за бюро.

Screenshot 2020 08 18 at 12.11.11

Audio Technica ATR-2500

Последен в статията ни, но не и от гледна точка на характеристики и важност, е Audio Technica ATR-2500. 

Според специалистите, той е създаден да бъде използван за подкасти, войсоувър записи и при нужда от запис на звук на терен или живо излъчване. 

Едно от най-любопитните неща, на които си заслужава да се фокусираме при АTR 2500, е жакът за слушалки. Така можете да правите мониторинг на звука лесно, а да го регулирате е детска игра с бутоните на корпуса. 

Микрофонът е с много солидна, много здрава конструкция – неподозирана за неговите 366г. Кондензаторен, чувствителен, но не прекалено. Характеристиките му редуцират страничните шумове, като изолират желания звук и заглушават нежеланите такива. Честотите, които улавя, са между 30 и 15, 000 Hz. 

ATR 2500 e по-скоро микрофон, подходящ за използване за дигитални записи. И като такъв, идва само с USB както като порт за захранване, така и като жак за връзка с оборудване. 

Идва с USB кабел в комплекта и удобна стойка за бюро.

Всички модели са налични на място в магазина ни на ул. "Мила родина" 30, София, както и онлайн на www.vsystem.bg с безплатна доставка и гаранция.