6 причини да имаме грамофон у дома

Публикувано от Васи Дюлгерова

Коя е първата асоциация, която правиш с думата “грамофон”?

Може би спомените те отнасят към детството и грамофоните, които са имали възрастни роднини у дома. А може би в ума ти изскача само идеята за големите грамофонни плочи, които вече сякаш нямат място в съвременния свят.

Последното впрочем далеч не е така. Неслучайно много съвременни изпълнители издават най-новите си хитове освен в дигитален вариант и на CD дискове, и на плочи.

Каква е причината? Вдигаме завесата и разкриваме тайните на едно от най-изключителните творения в музикално отношение в исторически план: грамофонът!

История на грамофона

Edison and phonograph
Историята на грамофоните датира от средата на 19 век.

Те е наследник на фонографа, чийто създател е небезизвестният Томас Едисон. Едисон представя първото работещо устройство от този тип през 1878г. То възпроизвежда звук чрез игла, предварително записан по специална технология на цилиндър. Звукът е бил слаб, но изключително подходящ за документални записи.

По-малко от 10 години по-късно, през 1887г., американският изобретател Емил Берлинер решава да използва кръгла пластина, вместо цилиндър, за записите. Така се раждат първите грамофонни плочи и грамофоните във вида, в който ги познаваме и днес.

Първите истински грамофонни плочи били произведени от цинк. Тъй като страничните шумове били много, с годините се изпробват различни материали, като ебонит, при който дължината на записа била ограничена до 2 минути, и шеллак. Едва след това започва производството на плочи от поливинилхлорид – така добре познат като PVC в съвременния свят. Той на практика не добавя шум към звука от материала и така бързо се налага в производството на грамофони плочи по цял свят.

За разлика от фонографа, звукът на грамофона е силен, а продължителността на записите първоначално е двойна. В последствие времето за записи се увеличава дори още повече с възможността за двустранно записване върху плочите. Тези фактори позволяват на грамофоните да се наложат и да останат изключително популярни до навлизането на аудио-касетите и CD дисковете в края на 20 век.

Възход на грамофоните

Нищо хубаво не се забравя напълно и това с пълна сила важи за грамофоните.

Интересът към тези устройства се увеличава все повече и повече в последните 10 години и към момента със сигурност можем да кажем, че грамофоните отново са във възход.

Затова и в много музикални магазини, както в нашия на ул. “Мила родина” 30, можеш да намериш не само подбрани модели грамофони, но и богат избор от плочи на любими изпълнители.

Нашите 6 причини да притежаваш грамофон

LP120x home
Защо една уж остаряла технология е толкова привлекателна за толкова много хора?

  • На първо място е звукът.

Технологията на запис върху плоча е различна от тази на запис върху диск и далеч не претендира с точност на възпроизвеждане от гледна точка на честоти и височина на звука. За сметка на това обаче, усещането, когато слушаш запис от плоча, е като за жив, топъл и реален тон.

Разбира се, не липсват шумове, но мнозина ги определят като “чар” на грамофонната плоча, който дори допълва усещането от музикалното изживяване.

  • Удовлетворението от слушането на музика

Има особен чар в това да подбереш плоча, да я поставиш внимателно на мястото ѝ и да поставиш иглата. Останалото: усещането да чуеш любимата си песен така е на чисто и неподправено удоволствие!

  • Колекционерската стойност на грамофона и плочите

Някои от уредите и сега имат такава, особено, ако са пазени от по-възрастни роднини с десетилетия и все още работят. Същото е и с плочите – да имаш колекция грамофонни плочи дава далеч по-голямо удовлетворение от това да имаш списък с музика онлайн или дори на CD.

  • Да купиш грамофон (и плоча) е изживяване

Емоцията от това да избереш грамофон, който е точно за теб, е подобна на това да се влюбиш. Или поне да избереш следващите си слушалки.

Истината е, че грамофонът е инвестиция в музикалното минало и бъдеще, която има нужда от грижа. В отговор иска единствено да ѝ се наслаждаваш!

От друга страна, всяка плоча има история – независимо от изпълнителя и събраната на нея музика. И от момента, в който влезе в живота ти, тя продължава и се преплита с твоята.

  • Издръжливост на формата (ако слушаш с правилния грамофон)

Грамофонните плочи със сигурност не се славят като най-издръжливият формат. Отнасяй се обаче с внимание към тях и ги пускай на правилния грамофон и ще могат да ти дарят години и стотици слушания на любимата музика.

  • По-добра динамика на музиката

Вече споменахме, че в много случай звукът от грамофонната плоча се усеща по-топло. Редица изследвания обаче доказват и това, че звукът от тях прави впечатление на по-жив и динамичен. Ключът се крие в това, че той се доближава максимално до реалния, аналогов звук – подобно на говора.

Като заключение, да имаш грамофон не е просто въпрос на интерес към историята, а любов към музиката и нейния произход.

Научи повече за асортимента ни грамофони и направи своя избор тук. Ела и се убеди в техните качества и звук – тествай в магазина на Slushalki.bg в София на ул. “Мила Родина” 30!

Последвай ни и в социалните мрежи и ни пиши с въпроси на:

Facebook: Slushalki.bg

Instagram: slushalki_bg_official

Абонирай се и за нашия YouTube канал.