5 интересни факта за грамофоните и плочите

Публикувано от Васи Дюлгерова

Грамофоните са вдъхновяващ къс история, който продължава да живее и днес в домовете ни.


Разбира се, с модерната си визия съвременните грамофони се стремят да паснат на стила на всеки дом и да бъдат деликатно допълнение към интериора. Във всеки друг аспект обаче те добавят романтика към музиката, на която така обичаме да се посвещаваме всеки ден.

Именно затова решихме да ти споделим и 5 интересни фактa за този тип аудио-техника!

Грамофоните далеч не са антична технология

Макар и създаването на първите им прототипи да е през далечната 1887 година, грамофоните всъщност въобще не са ретро.

В действителност, производството им в наши дни процъфтява и все повече хора на всяка възраст искат да се сдобият с грамофон. Причините са много – модата, дълбочината и топлината на звука, сантимент – каквато и да е твоята, е абсолютно разбираемо да го искаш!

turntable in store
Има разлика между черните и цветните плочи

Най-популярният цвят, в който ще намериш плоча за грамофон, си остава черен. Въпреки това, понякога се срещат и цветни варианти – за албуми по специални поводи или пък уникални издания.

Те са много популярни сред колекционерите, тъй като са доста редки, дори в световен мащаб. За съжаление обаче, именно цветните плочи са и тези, които се изтъркват по-бързо и спират да звучат добре по-рано във времето.

Разлика има в качеството на звука като цяло – установено е, че черният винил произвежда най-малко шумове, когато иглата минава по него.

turntable with headphones
Първата записана музика на плоча е била класическа симфония

Първият запис, направен на класическата 30-сантиметрова плоча, каквато я познаваме днес, е на Петата симфония на Бетовен!

Нещо повече – имало е 20,4см. плочи, на които се е записвала популярна музика и 30-сантиметрови плочи, които са се използвали за записи на класическа музика.

turntable record
Мястото на запис на плочата е важно!

Забелязвали ли сте, че песните, които се смятат за най-хубави, обикновено са записани първи от съответната страна на плочата?

Има си причина за това и тя не е в това да ви запленят да слушате цялата плоча. Няма да ви затормозяваме с техническите факти, но е доказано, че песните, записани в по-вътрешната част на плочата имат повече шум и по-ниско качество – основно заради по-малкото пространство за запис.

Друг фактор е, че иглата там променя ъгъла си и това също води до изменения в звученето на съответното парче. Затова и много често по-тихите песни са записани по-навътре в плочата, а по-силните, с по-изразен бас и височини – в по-външната част.

tunrable with records
Чия е най-голямата колекция плочи в света?

Ако колекционираш плочи, то знаеш, че всяка една от тях е ценна за теб по свой начин – заради това къде си я открил, каква е историята ѝ, каква емоция ти носи.

Най-голямата колекция в света обаче принадлежи на бразилски милиардер с над 6 000 000 албума на плочи!

record on yellow background
Бонус факт от нас:

Знаеш ли, че всъщност има голямо значение как съхраняваш плочите си?

За да удължиш живота им, е важно да ги подреждаш вертикално поставени, а не хоризонтално!

А ако се търсиш причина защо е хубаво да имаш грамофон, даваме ти я тук: “6 причини да имаме грамофон у дома”

Последвай ни и в социалните мрежи и ни пиши с въпроси на:

Facebook: Slushalki.bg

Instagram: slushalki_bg_official

Абонирай се и за нашия YouTube канал.